Nederlanders geboren in Palestijnse gebieden hoeven niet langer op te geven dat ze in Israël of in een 'onbekend land' zijn geboren. Ze kunnen straks bij de burgerlijke stand laten registreren dat ze ter wereld zijn gekomen in 'Gazastrook en Westelijke Jordaanoever'.

Zo laat verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops weten.

Wie in het bevolkingsregister wordt ingeschreven, kan nu nog alleen een geboorteland opgeven dat door Nederland als staat is erkend.

De staat die de Palestijnen hebben uitgeroepen in de zogeheten Palestijnse gebieden, de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever, wordt door Nederland niet erkend. De burgerlijke stand merkte Nederlanders van Palestijnse afkomst daardoor tot nu toe aan als geboren in Israël.

Dat zat veel Palestijnen dwars, omdat ze Israël als vijand en bezetter van hun land beschouwen. Om hen tegemoet te komen gaf Nederland ze de mogelijkheid om hun geboorteland op te geven als 'onbekend'.

Status Palestijnse gebieden is duidelijk genoeg voor Knops

Nu maakt Knops het Palestijnen toch mogelijk om vast te leggen dat zij in de Palestijnse gebieden zijn geboren. Omdat de Verenigde Naties ondubbelzinnig hebben verklaard dat de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (Oost-Jeruzalem inbegrepen) van de Palestijnen zijn, vindt hij de status van die gebieden duidelijk genoeg.

Knops' besluit lijkt Nederland een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te besparen. Een Palestijnse Nederlander wilde bij het EHRM afdwingen dat hij zich als geboren Palestijn kon laten registreren. Die zaak is nu mogelijk van de baan.

Nederland en veel andere westerse landen erkennen Palestina niet als staat, maar spreken over de Palestijnse gebieden. Ze willen dat er eerst vrede komt tussen Israël en de Palestijnen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!