Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft vrijdag een klacht tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ingediend wegens het "ten onrechte" noemen van de actiegroep in het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme 2017.

De actiegroep heeft hiertoe besloten omdat het rapport in de afgelopen maanden regelmatig genoemd is door de media en politiek. Ook werd de informatie in de rechtbank aangehaald.

In het rapport wordt KOZP genoemd als een van de bekendste nieuwe extreemlinkse en antiracistische actiegroepen.

Volgens KOZP heeft de coördinator terrorismebestrijding "onrechtmatig en onzorgvuldig" gehandeld bij het opnemen van de organisatie in zijn verslag. Hierdoor zou een misleidend beeld zijn ontstaan over wat de groep doet en waar ze voor staat.

KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie stelt dat het geschetste beeld over de groep bijdraagt aan de toegenomen agressie tegen de actievoerders. Ook zegt Afriyie dat hij extra veiligheidsmaatregelen heeft moeten nemen voor zichzelf.

De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen
129
De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen

KOZP wil aanpassing van rapport en rectificatie

KOZP eist naast de verwijdering van de actiegroep uit het rapport ook een rectificatie van de NCTV.

De actiegroep benadrukt maatschappelijke veranderingen na te streven vanwege de wens voor een inclusief sinterklaasfeest, maar "nooit (door te dreigen) met geweld".

Op het moment van het verschijnen van Dreigingsbeeld Terrorisme 2017 was de huidige AIVD-directeur Dick Schoof nog de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zijn opvolger is Pieter-Jaap Aalbersberg, voormalig politiechef van Amsterdam.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!