De provincie Noord-Brabant blijft grondeigenaren voorlopig compenseren als ze de dupe worden van drugsafval dat is gedumpt. Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Drenthe doen dat ook.

Van 2015 tot en met 2017 werd er op basis van een landelijke regeling subsidie toegekend aan grondeigenaren die werden geconfronteerd met dumping van drugsafval. De helft van de opruimkosten kon worden vergoed.

Aan de regeling is een eind gekomen, maar verschillende provincies hebben nog geld over uit het oude fonds en dat moet voldoende zijn tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt.

De provincies streven nog steeds naar een structurele en volledige vergoeding voor gedupeerden. Gelderland verwacht dat er in het voorjaar een voorstel voor een nieuwe landelijke regeling op tafel ligt.

Het illegaal storten van afval uit de productie van synthetische drugs is vooral in Brabant een probleem. Dumpingen in Brabant zijn goed voor ongeveer de helft van de gevallen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!