De 31-jarige Amsterdammer die woensdagavond bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam door de politie werd doodgeschoten, droeg een nepwapen bij zich.

Het nepwapen was niet van een echt vuurwapen te onderscheiden, heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdagmiddag bekendgemaakt.

De politie kreeg woensdag rond 19.15 uur een melding over een man die met een vuurwapen in de omgeving van Westeinde zou staan.

Toen de politie ter plaatse kwam, rende de man op de agenten af. De politieagenten reageerden met meerdere schoten. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Mogelijk zelfmoord door politiekogel

Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk sprake is van zelfmoord door een politiekogel. Dat staat bekend als 'suicide by cop'.

Bij een zogeheten suicide-by-copincident probeert iemand met een wapen de aandacht van de politie te trekken. Door vervolgens op de agenten af te rennen, dwingt diegene de politie als het ware om op hem te schieten. Daardoor is de kans groot dat de persoon door een politiekogel gedood wordt.

Het OM kan verder nog geen mededelingen doen over de identiteit van de man.

Bij het schietincident raakte ook een fietser gewond. De man werd geraakt in zijn been en is naar het ziekenhuis gebracht.

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.