Het aantal meldingen van Nederlandse kinderen die door hun ouders in het buitenland zijn achtergelaten is vorig jaar opnieuw gestegen. Het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) meldt donderdag dat het om 39 kinderen gaat.

Aantal meldingen over achtergelaten kinderen

  • 2015: 23 kinderen
  • 2016: 26 kinderen
  • 2017: 30 kinderen
  • 2018: 39 kinderen

Elf van die kinderen waren destijds minderjarig. De meldingen kwamen binnen bij het Landelijk Knooppunt voor Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

Het aantal meldingen neemt toe sinds de oprichting van het meldpunt in 2015. In dat jaar ging het nog om 23 kinderen. In 2016 steeg het aantal meldingen naar 26 en het jaar daarop waren het er dertig.

Het daadwerkelijke aantal kinderen ligt mogelijk veel hoger. Volgens de schattingen gaat het jaarlijks om 150 tot achthonderd slachtoffers. Het betreft vooral jongeren tussen elf en twintig jaar en vrouwen tot 35 jaar.

Slachtoffers hebben migratieachtergrond

De slachtoffers zijn kinderen met een migratieachtergrond. Zij worden vaak achtergelaten vanwege problemen bij de opvoeding, blijkt uit onderzoek van het KIS en LKHA.

Die problemen ontstaan doordat de ouders hun kinderen in een ander land opvoeden, waardoor kinderen andere normen en waarden meekrijgen dan gebruikelijk zijn in het land van herkomst.

Door de kloof tussen de twee generaties zijn ouders soms bang om de grip te verliezen, vertelt KIS-onderzoeker Eliane Smits van Waesberghe. "Zij zien het achterlaten van hun kind in het buitenland, vaak in het land van herkomst, dan als laatste redmiddel."

De slachtoffers werden afgelopen jaar achtergelaten in onder meer Nigeria, Marokko, Egypte, Turkije, Afghanistan, Irak, Iran en Jemen.

'Ouders niet bewust van ernstige gevolgen'

Volgens de onderzoekers zijn de ouders zich niet bewust van de ernstige gevolgen die achterlating kan hebben voor een kind. Ze noemen het een vorm van kindermishandeling en stellen dat het bespreekbaar maken van opvoedproblemen belangrijk is bij het voorkomen van achterlating van kinderen door hun opvoeders.

"Ouders zien achterlating als een tijdelijke oplossing voor de problemen thuis of als positieve vorm van heropvoeding", zeg Diny Flierman, manager bij het LKHA. "Voorkomen is beter. Bijvoorbeeld door ouders met een migratieachtergrond eerder én beter te ondersteunen bij opvoedingsvragen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!