De politie heeft woensdag rond 19.15 uur een persoon doodgeschoten bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. De politie deed dat nadat de persoon de agenten naderde met een vuurwapen. Het gaat om een 31-jarige man uit Amsterdam.

De politie meldt op Twitter dat agenten een melding kregen van een persoon met een vuurwapen bij De Nederlandsche Bank. Een woordvoerder voegde daar later aan toe dat de man stond te zwaaien met een vuurwapen.

Toen agenten ter plaatse waren, kwam de persoon met het wapen op de agenten af. Daarop schoot de politie, waardoor de verdachte dodelijk werd getroffen. Een fietser raakte bij het schietincident gewond aan zijn been. Bij een woordvoerder van de politie was het niet bekend hoe het met het slachtoffer ging.

Op beelden van ooggetuigen is te horen dat er meer dan tien keer is geschoten.

Meerdere schoten te horen bij schietincident in Amsterdam
56
Meerdere schoten te horen bij schietincident in Amsterdam

Politie rukte massaal uit

Na het incident rukte de politie massaal uit naar Westeinde en de omgeving rond de bank is afgezet. Meerdere ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de toedracht van de schietpartij. Dat gebeurt altijd als de politie een of meerdere schoten heeft gelost.

Volgens een woordvoerder van DNB heeft de zaak "naar het zich laat aanzien" niets te maken met de bank. Hij wijst er nadrukkelijk op dat de politie de zaak nog onderzoekt.

Een woordvoerder van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) meldt dat "drie tot vier trams" nog vaststaan op het Frederiksplein in Amsterdam. De passagiers konden kort na het incident de trams wel verlaten. Meerdere trams moeten omrijden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!