Nico Meijering en Jurriaan de Vries, de advocaten van Mohamed R. en Zakaria el H., hebben woensdag de rechtbank van Amsterdam gewraakt. Reden was het niet toestaan van de rechter om de kroongetuige op korte termijn te horen.

Woensdag diende een inleidende zitting in het onderzoek Marengo dat zich richt op de vermeende criminele organisatie rond Ridouan Taghi.

De rechter stelde vast dat R. niet alleen vastzit op basis van de verklaringen van de kroongetuige. Het verzoek om hem op korte termijn te horen werd dan ook afgewezen.

Meijering zei daarop de rechtbank te willen wraken. In een korte toelichting op zijn wrakingsverzoek zei hij dat zijn cliënt het gevoel heeft dat de rechtbank vooringenomen is ten opzichte van zijn persoon.

R. stelt dat hij nu al ruim een jaar vastzit op basis van de verklaring van kroongetuige Nabil B. Meijering diende daarom het verzoek in om B. op korte termijn te horen om de geloofwaardigheid te toetsen en daarmee aan te tonen of zijn cliënt al dan niet terecht vastzit in voorlopige hechtenis.

De Vries sloot zich na de woorden van Meijering aan bij het wrakingsverzoek.

Mannen verdacht van betrokkenheid bij liquidaties

Zowel R. als El H. wordt verdacht van betrokkenheid bij liquidaties en voorbereidingen hierop.

Mohamed is de broer van de wereldwijd gezochte Saïd R., die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt gezien als de rechterhand van Taghi. Woensdag werd bekend dat ook Zaki, een derde broer, is aangehouden op verdenking van lidmaatschap van de criminele organisatie.

Wanneer het wrakingsverzoek wordt behandeld is nog niet duidelijk.

Woensdag werd bekend dat de aanklacht tegen de vermeende organisatie rond Taghi is uitgebreid. Het gaat om in totaal drie moorden en vijf voorbereidingen van liquidaties.