De Nederlandse Spoorwegen (NS) en de gemeente Tilburg trekken 10 miljoen euro uit om de mensen die tussen 2004 en 2012 in een NS-werkplaats in Tilburg met het giftige chroom-6 hebben gewerkt een vergoeding te kunnen geven.

De Tilburgse wethouder Erik de Ridder en president-directeur Roger van Boxtel van de NS hebben dat woensdag bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie van de gemeente en de NS.

In totaal achthonderd betrokkenen kunnen rekenen op een schadevergoeding van 7.000 euro netto. Voor mensen die ziek zijn geworden, kunnen daar bedragen tot 40.000 euro bij komen. Slachtoffers die menen dat ze recht hebben op meer schadevergoeding kunnen terecht bij een deskundigenpanel.

Tilburgse werklozen werden voor re-integratie verplicht aan het werk gezet bij de NS. Ze moesten in de werkplaats oude treinstellen schuren. Het kankerverwekkende chroom-6 kwam vrij uit de oude verflagen.

Vorige week kwam een onafhankelijke commissie tot de conclusie dat mensen die met chroom-6 hebben gewerkt een schadevergoeding moeten krijgen. De commissie oordeelde dat de NS en de gemeente Tilburg verwijten zijn te maken.

De NS informeerde de gemeente niet over het gevaar van chroom-6, terwijl dat al jaren bekend was. De gemeente viel volgens de commissie te verwijten dat er geen maatregelen waren genomen.

Chroom-6-zaak: 'Geld vergoedt niet wat mensen meemaakten'
138
Chroom-6-zaak: 'Geld vergoedt niet wat mensen meemaakten'

NS en gemeente Tilburg boden excuses aan

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings en de NS boden vorige week hun excuses aan. NS-topman Van Boxtel zei woensdag dat hij blij is dat binnen een week een regeling is gemaakt voor de gedupeerden.

Weterings benadrukte dat een tegemoetkoming het leed en de gezondheidsschade niet kan wegnemen.

OM onderzoekt werkzaamheden

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie doen onderzoek naar de werkplaats. Daarbij wordt gekeken naar de uitgevoerde werkzaamheden. Volgens het OM is tijdens de werkzaamheden onvoldoende bescherming gebruikt. Er wordt onderzocht of voorschriften op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu zijn nageleefd.

Het OM onderzoekt ook wie er verantwoordelijk was voor de situatie waarin de werknemers werkten. Het onderzoek kan maanden duren omdat het volgens het OM zeer complex is.

Chroom-6 kan leiden tot longkanker

Het werken met chroom-6 kan leiden tot onder meer longkanker en neus(bijholte)kanker. Daarnaast kan het ook voor allergische reacties zorgen. De giftige stof kan ook zorgen voor astma, verschillende longziekten en longaandoeningen.

De gemeenteraad van Tilburg bespreekt de regeling op 18 februari in een extra raadsvergadering.

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?