Voor gesjoemel met paardenvlees is woensdag in hoger beroep vier jaar celstraf geëist tegen vleeshandelaar Willy Selten (49). Bij zijn vleesgroothandel in Oss werd goedkoop paardenvlees gemengd met duurder rundvlees en verkocht als puur rundvlees.

Volgens de advocaat-generaal heeft Selten zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte.

In de hoogtijdagen van een groot Europees paardenvleesschandaal in 2013 viel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) binnen bij vleesgroothandel Willy Selten.

De rechtbank veroordeelde Selten in 2015 tot 2,5 jaar celstraf omdat er in totaal 336.000 kilo paardenvlees was verkocht als rundvlees. Tegen Selten was destijds vijf jaar gevangenisstraf geëist.

De aanklager ging in hoger beroep voor een hogere straf. Ook de verdachte ging in beroep.

Consumentenvertrouwen stelselmatig geschonden

De advocaat-generaal zegt dat het consumentenvertrouwen stelselmatig is geschonden. Ze houdt er echter ook rekening mee dat de reputatie van de vleeshandelaar is beschadigd en dat de zaak grote financiële gevolgen heeft gehad.

Het bedrijf van Selten ging failliet. Selten heeft een miljoenenschuld en probeert sindsdien een bestaan op te bouwen in België.

Bij het gerechtshof in Den Bosch herhaalde Selten woensdag dat de paarden ten onrechte buiten de administratie zijn gehouden en dat paardenvlees op het etiket van het vlees had moeten staan.

De vleeshandelaar benadrukte dat hij geen kwade opzet heeft gehad en dat het relatief om heel weinig vlees ging.