Het vrachtschip MSC Zoe heeft niet 291 containers verloren op de Noordzee, maar minstens 345. Dit meldt Rijkswaterstaat woensdag na een nieuwe schatting van de rederij MSC.

De MSC Zoe verloor de containers in de nacht van 1 op 2 januari bij de Duitse Waddeneilanden. In de daaropvolgende dagen spoelde een deel van de inhoud en containers aan in Nederland.

Het is nog onduidelijk hoeveel containers precies overboord zijn geslagen. Rijkswaterstaat hoopt daar volgende week meer duidelijkheid over te krijgen van MSC.

De nieuwe schatting is gemaakt na het lossen van de containers op het schip in Bremerhaven (Duitsland) en Gdansk (Polen). Volgens Rijkswaterstaat komt deze informatie pas nu naar boven, omdat de rederij lange tijd niet kon lossen.

Het eerste deel van de lading, waaronder containers met schade, werd vorige maand al gelost in Duitsland. De resterende containers werden pas afgelopen weekend in Gdansk van het schip gehaald.

Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip
72
Luchtbeelden Kustwacht tonen omgevallen lading containerschip

Grote bergingsoperatie in het Waddengebied

In het Nederlandse Waddengebied vindt een grote bergingsoperatie plaats. Er liggen nog veel containers op de zeebodem. De actie, waar MSC opdracht voor heeft gegeven, kan enkele maanden duren.

De bergingsschepen halen eerst kapotte, lege containers met een grijper uit het water. Gesloten containers worden gemarkeerd en op een later moment geborgen.

Vele tientallen containers zijn nog niet gevonden. Diverse sonarschepen worden ingezet bij het lokaliseren van deze exemplaren. Het zoekgebied is 2.700 vierkante kilometer groot.

Meerdere onderzoeken gaande naar ongeval

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar het overboord slaan van de containers. Hierbij ligt de focus op de gevolgen van het ongeval, de lokale situatie in het Nederlandse Waddengebied en de vaarroute van het schip.

Ook de autoriteiten in Panama zijn bezig met een onderzoek. Het schip voer onder de vlag van Panama. Dit onderzoek is gericht op de oorzaak van het ongeluk en de situatie aan boord van het schip, aldus de OVV.

Een opruimactie op Schiermonnikoog nadat goederen uit de containers aanspoelden op de Waddeneilanden. (Foto: ANP)

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!