Een 51-jarige vrouw uit Joure die in 2012 haar destijds veertienjarige dochter aanbood voor seks, moet van de rechtbank in Leeuwarden een dag de cel in en een taakstraf van 150 uur uitvoeren.

De vrouw had via internet een toen 36-jarige man uit Schagen uitgenodigd om haar dochter bij haar thuis te komen masseren.

Op de dag van de afspraak zei de vrouw tegen haar dochter dat ze naakt op bed moest gaan liggen. Als ze dat niet zou doen, mocht zij van haar moeder niet in het weekend uitgaan.

De straf is veel lager dan de tien maanden celstraf die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Maar de rechtbank acht de kans op herhaling klein en ziet geen toegevoegde waarde in een lange celstraf.

'De vrouw zag haar dochter als een vriendin'

De vrouw is een kwetsbaar persoon en had geen goed beeld van de gezagsverhouding, stelt de rechtbank dinsdag. Zij zag haar dochter als een vriendin.

De man uit Schagen is veroordeeld tot een taakstraf van tweehonderd uur. Een destijds 27-jarige man uit Heerenveen heeft een celstraf van zes maanden gekregen, waarvan twee voorwaardelijk. Ook hij was via de moeder in contact met het meisje gekomen en had in 2012 seks met haar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!