Achter de schermen wordt tot op het hoogste niveau hard gewerkt om de van aanranding verdachte Charly T. van Spanje naar Nederland te halen, zegt zijn advocaat Robert Malewicz tegen NU.nl.

De jongen wordt verdacht van het aanranden van twee Britse meisjes van toen twaalf en veertien tijdens zijn vakantie in Alicante in 2018. T. zit al een half jaar vast in een Spaanse cel zonder zicht op een procesdatum.

Malewicz reageert hiermee op de woorden van de Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

De woordvoerder van Kinderombudsman zei dinsdag dat de Nederlandse overheid alles in het werk moet stellen om de zeventienjarige Charly T. naar Nederland te halen.

Dit als aanvulling op de stelling van Kalverboer in een reportage van de NOS dat Nederland beleid moet maken voor minderjarige Nederlandse kinderen die vastzitten in een buitenlandse cel.

"Wij zijn al maanden bezig om Charly naar Nederland te halen", aldus Malewicz. En met "wij" bedoelt hij ook het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jongen zou bij schorsing voorarrest naar Nederland kunnen komen

De advocaat van de Nederlandse jongen legt uit dat Nederland aan Spanje heeft laten weten graag mee te werken aan een toezichtsmaatregel. Als de jongen dan uit voorarrest geschorst wordt, zou hij weer naar Nederland kunnen komen.

"Dat is door het Spaanse openbaar ministerie geweigerd en tot tweemaal toe door de rechtbank in Spanje", vervolgt Malewicz. "Vanwege vluchtgevaar. Onbegrijpelijk wat ons betreft."

Als T. onder toezicht wordt gesteld, gebeurt dat onder speciale strenge voorwaarden. Zo kunnen zijn reispapieren worden ingenomen en mag hij Nederland niet verlaten.

Ook kan hij de plicht krijgen om zich wekelijks te melden bij de Spaanse ambassade of de politie. "Tenslotte kan bij een schorsing van het voorarrest de verplichting worden opgenomen dat Charly bij de behandeling van zijn zaak in Spanje aanwezig moet zijn."

"Nederland zal daar dan op toezien en zodra Spanje om overlevering vraagt, biedt Nederland de garantie dat hij wordt overgebracht", verduidelijk de advocaat.

Rechtbank beslist deze week over voorarrest Charly T.

Malewicz wil graag benadrukken dat er tot op het hoogste nationale niveau wordt geprobeerd Charly naar Nederland te halen. "Maar Spanje is een onafhankelijk land. Dat kun je niet zomaar afdwingen."

De advocaat voegt eraan toe dat het recht zijn beloop moet hebben en dat hij begrijpt dat zijn cliënt, als de aanklacht wordt doorgezet, uiteindelijk in Spanje voor zal moeten komen. De Spaanse rechtbank beslist deze week of het voorarrest van T. wordt verlengd.

De jongen ontkent dat er sprake was van gedwongen seksuele handelingen. Het onderzoek verloopt volgens Malewicz moeizaam.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!