De proefrit van de snellere Intercity tussen Groningen en Den Haag is zonder problemen verlopen. De trein behaalde op de Hanzelijn tussen Zwolle en Almere een snelheid van meer dan 160 kilometer per uur en sloeg op het hele traject de stations Assen, Lelystad Centrum en Leiden Centraal over. Op die manier werd een kwartier tijdswinst behaald.

De trein vertrok om 0.02 uur uit Groningen en kwam zoals gepland om 2.23 uur aan op station Den Haag Centraal. "En daar was het feest", laat een woordvoerder van de NS weten.

Dat de Intercity vanwege een nog stilstaande trein op perron 10 en niet op 9 arriveerde, mocht de pret niet drukken. De snelle Intercity vertrok niet lang na aankomst weer voor de terugreis naar Groningen. Toen waren de meeste van de ongeveer honderd testreizigers wel al uitgestapt.

Met de test wilde de NS bekijken welke aanpassingen aan onder meer treintechniek, infrastructuur en dienstregeling nodig zijn om Intercity's sneller te maken. Zo moest op de Hanzelijn naar een ander beveiligingssysteem worden gewisseld en dat verliep zonder problemen.

Het testtraject tussen Groningen en Den Haag dient als voorbeeld voor meer snelle treinen. Het doel is om binnen enkele jaren snellere treinen in te zetten tussen Groningen en de Randstad.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!