De rechtbank in Lelystad heeft een 37-jarige man uit Emmeloord vrijdag tbs met dwangverpleging opgelegd wegens het doodsteken van een 24-jarige plaatsgenoot. De man heeft al jaren last van ernstige psychoses en is volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar.

Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Het steekincident deed zich voor op 11 mei vorig jaar. Slachtoffer en verdachte ontmoetten elkaar bij een cafetaria in Emmeloord. Op camerabeelden is te zien dat die ontmoeting aanvankelijk vriendelijk verliep.

Kort daarna ging de verdachte het cafetaria binnen om een mes te pakken. Daarop volgde buiten een woordenwisseling met het slachtoffer. De verdachte stak twee keer, onder de ogen van diverse getuigen. Het slachtoffer bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen.

Gedragsdeskundigen hebben geadviseerd de verdachte langdurig te laten opnemen in een streng beveiligde inrichting. Tbs is de enige manier om de verdachte tegen zichzelf en de maatschappij te beschermen, vindt de rechtbank.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!