De politie heeft voorkomen dat een jongen een meisje prostitueerde aan minderjarigen in de gemeente Druten, blijkt uit een zaak die dinsdag achter gesloten deuren in de rechtbank van Arnhem werd behandeld.

De officier van justitie eiste 150 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar, zo reageert het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag na berichtgeving van De Gelderlander.

Volgens het dagblad zocht de jongen op internet op hoe hij zich als pooier moest gedragen.

De politie was in september vorig jaar getipt over het aanbod op een chatgroep. "Het meisje heeft geen seksuele handelingen verricht. Voordat dit mogelijk zou gebeuren, heeft de politie ingegrepen", meldt OM Oost Nederland in reactie op vragen van NU.nl.

De jongen zou zestien jaar zijn en het meisje vijftien jaar. "Zowel het slachtoffer als de verdachte is minderjarig. Het slachtoffer komt niet uit Druten. Over waar zij wel woont, doen wij uit oogpunt van privacy geen mededelingen."

Meisje werd aangeboden in besloten chatgroep

Het meisje werd door de jongen aangeboden in besloten chatgroepen op internet. Volgens het regionale dagblad gebruikte de jongen de tekst 'hoer beschikbaar, 15 jaar, stuur me bericht'.

De leeftijdsgrens van de klanten zou op achttien jaar zijn gesteld . De eerste klant moest ruim 200 euro betalen. De jongen beloofde het meisje dat zij daarvan 100 euro zou krijgen. De politie zou echter de klant zijn, zo meldt De Gelderlander.

Bij de eerste afspraak in een hotel werd de jongen aangehouden. Het OM kan vanwege de aard van de rechtszaak geen verdere details geven.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!