Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag een celstraf van twintig maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de 35-jarige man die vorig jaar zelfgemaakte brandbommen naar het Turkse consulaat in Amsterdam gooide en daardoor brand stichtte.

Het OM verdenkt de man van brandstichting met gevaar voor goederen.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte bewust het Turkse consulaat gekozen als doelwit van zijn actie. “Hij heeft een weloverwogen beslissing genomen om de zelfgemaakte brandbare en ontvlambare voorwerpen in de richting van het Turkse consulaat te gooien. Hij wilde bewust aandacht vragen voor de Koerdische zaak."

De officier van justitie stelt dat het een "geluk" is dat er op het moment van de brand geen personen in de buurt van het consulaat waren. Volgens de verdachte heeft hij juist daarom bewust die avond uitgekozen.

De 35-jarige man legde donderdag een bekennende verklaring af, waarin hij zei te strijden voor de belangen van de Koerden. Volgens hem was het een protest dat hij niet op die manier had moeten uitvoeren.

Verdachte gooide drie brandende voorwerpen

De verdachte gooide op 11 augustus 2018 in totaal drie brandende voorwerpen in de richting van het gebouw van het Turkse consulaat aan het Museumplein in Amsterdam, waarna brand ontstond.

In de buurt van het consulaat werd de verdachte aangetroffen, die wild met een mes om zich heen sloeg. Op het moment dat de man op de politie kwam aflopen, loste een agent een waarschuwingsschot.

De rechtbank doet op 14 februari uitspraak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!