Rijkswaterstaat heeft "acute" maatregelen getroffen bij de sluizen en beweegbare bruggen van de Afsluitdijk. Dat was nodig om "onveilige situaties" te voorkomen, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag.

Rijkswaterstaat constateerde vorig jaar na onderzoek een "groot aantal gebreken" in de bediening- en besturingsinstallatie van de sluizen en beweegbare bruggen bij Kornwerderzand en Den Oever. Het gaat om tekortkomingen in zowel de software als technische componenten.

De conclusie van het onderzoek was dat de veiligheidsfuncties in de machines niet betrouwbaar waren.

De installatie was in 2016 geplaatst. Pas nadat alles in gebruik was genomen, ontstonden twijfels over hoe de apparaten functioneerden.

'Heeft niet tot gevaarlijke situaties geleid'

Brug- en sluismeesters konden er niet op vertrouwen dat hun opdrachten correct werden uitgevoerd. Daardoor konden "onveilige situaties" ontstaan, aldus de minister. "Door alert menselijk handelen, heeft dit niet tot gevaarlijke situaties geleid."

Als voorbeeld noemt Van Nieuwenhuizen een probleem met de bedienmonitor. Deze geeft aan dat de brug nog deels open staat, terwijl de brug in werkelijkheid al gesloten is.

Rijkswaterstaat zet extra brug- en sluismeesters in

Er zijn extra brug- en sluismeesters ingezet om de situatie veilig te maken. Om hoeveel personen het gaat, is niet bekendgemaakt. Verder zijn er extra camera's geplaatst.

Het kan nog anderhalf tot twee jaar duren voordat alle problemen zijn opgelost. Dit voorjaar zal de weg en mogelijk ook de vaarweg vijf tot zeven nachten afgesloten zijn in verband met herstelwerkzaamheden.

Rijkswaterstaat onderzoekt wie aansprakelijk is voor de problemen. Dat wordt voor de zomer bekend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!