De Syriër die afgelopen zomer in Naaldwijk met een mes richting willekeurige mensen zwaaide is volgens het Openbaar Ministerie (OM) volledig ontoerekeningsvatbaar en moet in een psychiatrisch ziekenhuis worden opgenomen. De 28-jarige man zou meerdere psychische stoornissen hebben.

Verdachte Alaa Al S. stond donderdag in de rechtbank in Den Haag terecht voor poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en bedreiging.

De politie kwam op 27 augustus af op een melding dat een man in verwarde toestand bij de Albert Heijn in de Verdilaan liep en met een mes achter mensen aan zat.

De Syriër is vervolgens twee keer door een politiekogel geraakt en werd geschopt, met een wapenstok geslagen en door een politiehond in zijn arm gebeten. Pas daarna kon hij worden overmeesterd.

Man riep 'Allahu akbar'

Aanvankelijk werd gedacht dat Al S. mensen belaagde met een terroristisch oogmerk, onder meer omdat hij 'Allahu akbar' zou hebben geroepen. "De politie wilde mij vermoorden. Ik ben de oorlog ontvlucht, het leek wel of ik in Afghanistan was", zei Al S. tegen de rechters.

Volgens hem is het gebruikelijk om 'Allahu akbar' te roepen als je denkt te gaan sterven. Al S. is niet gelovig. Hij benadrukte ook meerdere malen dat hij nooit van plan was geweest om iemand aan te vallen of verwonden.

Verdachte woonde in Zweden

De verdachte woonde sinds enkele jaren in Zweden, nadat hij de oorlog in zijn thuisland was ontvlucht. In Syrië is hij volgens zijn familie onder meer opgepakt en gemarteld.

Al S. was op bezoek bij familie in Nederland. Zijn broers hebben verklaard dat de man al langer volkomen in de war was. Hij was zijn baan kwijt, zijn relatie was gestrand en zijn naturalisatie in Zweden was afgewezen.

Als agenten schieten, is het gebruikelijk dat de rijksrecherche daar onderzoek naar doet. Dat is nog niet afgerond, maar volgens het voorlopige oordeel hebben de agenten rechtmatig gehandeld.

De rechtbank doet op 14 februari uitspraak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!