Tegen een 37-jarige man uit Amsterdam is twintig jaar cel geëist voor het vermoorden van zijn vriendin in Suriname. Hij liet de vrouw laveloos achter op een muurtje langs de Surinamerivier. Zij viel in het water of is er door hem in geduwd, zo denkt het Openbaar Ministerie (OM).

"Alle handelingen waren erop gericht dat het slachtoffer zou overlijden, zodat daarna de levensverzekering geïncasseerd kon worden", zegt de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Lelystad.

Sharied S. was op vakantie in Paramaribo met zijn 29-jarige vriendin uit Almere toen zij in de nacht van 26 juni 2015 in de snelstromende Surinamerivier verdween. Haar lichaam werd drie dagen later langs de oever bij een houtzagerij gevonden.

Vrouw sloot overlijdensrisicoverzekering af

In mei van dat jaar had de vrouw een overlijdensrisicoverzekering ter waarde van 300.000 euro afgesloten. Twee weken voor haar dood wijzigde ze, na aandringen van S., de naam van de begunstigde in die van de verdachte.

De politie in Suriname ging uit van een ongeval, maar de kwestie rond de levensverzekering wekte argwaan. Tegen meerdere getuigen zinspeelde hij voor vertrek naar Suriname op het verdwijnen van de vrouw, zei de officier van justitie.

Vlak voor het overlijden verzamelde de verdachte alle inlogcodes van zijn vriendin. Krap een maand na haar dood poogde S. al het verzekeringsgeld uitgekeerd te krijgen.

Doodsoorzaak staat niet vast

De doodsoorzaak van de vrouw staat niet vast, maar toch acht de aanklager moord bewezen. Hij kocht rum met haar en liet de vrouw in hulpeloze toestand achter bij de rivier.

Al voor haar dood werd het slachtoffer financieel uitgeknepen door S., meent het OM. Ook hield hij er meerdere relaties op na. Terwijl hij met zijn vriendin in Suriname was, zocht hij online meubels uit met een andere vriendin met wie hij zou gaan samenwonen.

De verdachte ontkent stellig dat hij het slachtoffer dronken voerde en om het leven bracht. Hij hield van haar en dit was een noodlottig ongeval, zeiden zijn raadslieden.

De rechtbank doet op 28 februari uitspraak in deze zaak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!