Belanghebbenden die verenigd zijn in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) zouden er niet in geslaagd zijn om tot een gezamenlijk advies voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) te komen. Voorzitter Hans Alders adviseert zelf om tot en met 2023 tienduizend extra vliegbewegingen toe te laten.

Dat melden meerdere media woensdag, waaronder NRC en NOS. In de ORS zitten vrijwel alle belanghebbende partijen, zoals omwonenden, overheden, de luchtvaartsector en brancheorganisaties.

Het voorstel dat Alders nu doet, is conform de wens van de luchtvaartsector. De delegatie van omwonenden liet eerder al weten dat ze een groeistop tot 2023 wil.

Aan NRC laat de delegatie dan ook weten "verbijsterd" te zijn door het advies van Alders. Woensdagavond wordt dit advies gepresenteerd na nog een laatste bijeenkomst van de ORS.

Advies zou eigenlijk voor Kerst komen

In eerste instantie was het de bedoeling dat Alders voor Kerst met een advies zou komen, maar ook toen werden de partijen die in de ORS zitten het niet eens over de eventuele groei van Schiphol.

Alders sprak toen de hoop uit dat er alsnog een akkoord zou worden bereikt en dat dat in januari zou kunnen worden gepresenteerd. Dat lijkt nu dus toch niet te zijn gelukt.

Op dit moment mag Schiphol niet meer dan 500.000 vliegbewegingen per jaar verwerken. Beperkte groei zou inhouden dat dat aantal tot 2028 geleidelijk wordt verhoogd naar 525.000 vliegbewegingen per jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!