De rechtbank in Limburg heeft dinsdag twee mannen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor handel in nagemaakte postzegels. Het betreft de grootste postzegelfraude in de Nederlandse geschiedenis.

Een van de twee mannen wordt gezien als de initiator van de fraude en krijgt 4,5 jaar celstraf. De andere verdachte heeft volgens de rechtbank een bescheidener rol gespeeld en krijgt 32 maanden gevangenisstraf.

De verdachten zijn veroordeeld voor oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank heeft zwaardere straffen opgelegd dan het Openbaar Ministerie (OM) heeft geëist.

De fraude kwam in 2012 aan het licht, toen er 200.000 valse zegels werden onderschept. PostNL besloot eind 2013 om postzegels met een prijs in guldens ongeldig te verklaren.

Tijdens de rechtszaak werd niet opgehelderd wie de postzegels heeft nagemaakt. De twee mannen zijn hiervoor vrijgesproken.

Twee andere verdachten vrijgesproken

In totaal stonden er zeven personen terecht in de fraudezaak. Twee vrouwen die ervan werden verdacht lid te zijn van een criminele organisatie zijn vrijgesproken.

De andere verdachten zijn veroordeeld voor het witwassen van geld en het oplichten van een verzekeringsmaatschappij. Twee van hen hebben een taakstraf gekregen. De derde is veroordeeld tot een celstraf van 27 maanden.