De NS heeft besloten de dienstregeling op woensdag aan te passen vanwege de verwachte sneeuw in grote delen van het land. Er zullen minder treinen rijden, zo maakt de vervoerder dinsdag bekend.

"NS en ProRail nemen het zekere voor het onzekere en passen de dienstregeling aan. Door de dienstregeling aan te passen, ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen", aldus de NS.

De NS en ProRail raden reizigers aan de weerberichten goed in de gaten te houden en kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. "Houd u rekening met een langere reistijd en drukte in de trein."

Op veel plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. 80 procent van de treinen blijft rijden en waar mogelijk worden treinen verlengd. De vervoerder meldt dat alle aanpassingen in de reisplanner zijn verwerkt.

Andere vervoerders rijden volgens de normale dienstregeling. Arriva meldt over een "winterhard plan" te beschikken. Als er door de weersomstandigheden vertraging ontstaat en deze verder oploopt, wordt mogelijk afgeschaald naar een andere dienstregeling.

Vorige week dinsdag reden er ook minder treinen vanwege de sneeuw.

Sneeuw verwacht in heel Nederland

Heel Nederland krijgt woensdag naar verwachting te maken met sneeuwval. Volgens diverse weerdiensten zal er in alle provincies een laagje sneeuw van tussen de 1 en 3 centimeter vallen. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

De bewolking wordt in de loop van de nacht dikker, met lichte sneeuwval tot gevolg. Dit gebied trekt in de loop van woensdag over het land naar het noordoosten, aldus de meteorologische dienst. Op veel plaatsen levert dat uiteindelijk een sneeuwdek van tussen de 1 en 3 centimeter op.

KLM heeft twintig vluchten van woensdagochtend geschrapt vanwege het verwachte weer. De luchtvaartmaatschappij raadt reizigers aan om de status van hun vlucht woensdag goed in de gaten te houden.

De NS reed vorige week dinsdag ook met een aangepaste dienstregeling vanwege winterse buien. (Foto: ANP)

In zuiden kan lokaal meer sneeuw vallen

In het zuiden kan lokaal wat meer sneeuw vallen. Later in de ochtend en in de middag gaat de neerslag in het zuidwesten over in natte sneeuw of regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het zuidwesten tot 1 graad in het noordoosten.

De code geel wordt in de nacht van dinsdag op woensdag om 2.00 uur van kracht voor Zeeland. In Groningen en Drenthe is de code het langst van kracht. De waarschuwing geldt daar tot middernacht.

Vandaag sneeuwt het, maar dat wordt steeds zeldzamer
77
Vandaag sneeuwt het, maar dat wordt steeds zeldzamer

Verkeer moet rekening houden met gladheid

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers met klem om in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag rekening te houden met winterse omstandigheden op de weg. De combinatie van sneeuw en ijzel kan "verraderlijke gladheid" veroorzaken.

De wegdienst adviseert automobilisten met klem de rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden en de snelheid structureel te matigen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!