De advocaat van Naoufal 'Noffel' F., Inez Weski, wil meer duidelijkheid over de rol van Iran bij de dood van Mohammad Reza Kolahi Samadi in Almere in 2015. Volgens justitie heeft F. die moord uitgelokt.

Dat is dinsdag duidelijk geworden tijdens een inleidende zitting die draait om liquidatie van Samadi, die in Nederland ingeschreven stond als Ali Motamed.

De man werd in december 2015 doodgeschoten in zijn woonplaats Almere, volgens de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD waarschijnlijk in opdracht van Iran. Dit onderzoek kan volgens Weski ontlastend zijn voor haar cliënt, die overigens alles ontkent.

Samadi zou verantwoordelijk zijn geweest voor een bomaanslag in Iran in 1981 met 73 doden tot gevolg. Hij was in dat land bij verstek tot de dood veroordeeld.

Informatie van AIVD niet gedeeld met Openbaar Ministerie

De officier van justitie maakte dinsdag duidelijk dat het motief voor de moord op Samadi op basis van strafrechtelijk onderzoek nooit met zekerheid is vastgesteld, ondanks het vermoeden van de AIVD.

Er is ook geen link gevonden tussen F., de vermoedelijke uitvoerders van de moord op Samadi en Iran.

Inlichtingendienst heeft motief moord niet bloot kunnen leggen

In reactie op de vragen van de verdediging zei het OM dat de informatie van de inlichtingendiensten "niet verder ging dan de vermoedelijke belanghebbende bij de moord", in dit geval Iran. "Maar niet verder dan dat. Geen specifiek persoon en ook geen specifiek motief", aldus de officier.

Er is door het OM wel via de daarvoor aangewezen landelijk officier van justitie contact opgenomen met het AIVD of er meer informatie verkregen kan worden die bruikbaar zou zijn in dit onderzoek.

Dat was niet het geval en verdere informatie zou de wettelijke geheimhoudingsplicht van de inlichtingendienst schenden. Het OM is wel bereid specifieke vragen van de verdediging nog voor te leggen.

De rechtbank doet op een later moment uitspraak over alle verzoeken. De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat gepland voor mei van dit jaar.

Bewijs tegen verdachte afkomstig van PGP-toestel

In februari van vorig jaar werden twee mannen aangehouden die de moord op Samadi zouden hebben uitgevoerd. Het vermoeden van het OM is dat F. deze mannen heeft aangestuurd door ze 130.000 euro in het vooruitzicht te stellen.

Het bewijs tegen F. komt van een PGP-toestel van Randall D., dat op 25 november 2015 in beslag werd genomen na de aanhouding van D. op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Lucas Boom in juni van dat jaar.

Uit onderzoek naar het toestel bleek dat het de bedoeling was dat D. Samadi zou vermoorden. Dit was af te leiden uit berichten die afkomstig waren van een met CWX beginnend e-mailadres, waarvan is vastgesteld dat het van 'Noffel' was.

Dat laatste gebeurde in het onderzoek naar de uiteindelijk mislukte liquidatie op Peter 'Pjotr' R. in Diemen in november 2015. F. werd voor het aansturen van die moordpoging tot achttien jaar cel veroordeeld. Het hoger beroep in die zaak begint vrijdag.

Naam van F. valt in meer strafrechtelijke onderzoeken

De naam van 'Noffel' (38) valt in meer strafrechtelijke onderzoeken. Zo wordt hij ook gekoppeld aan de opdracht tot de moord van Vincent Jalink in mei 2016.

Er wordt eveneens onderzoek gedaan naar zijn mogelijk relatie met Ridouan Taghi en Richard R., die ook wel bekendstaat als 'Rico de Chileen'.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!