Medewerkers van de gevangenis in Heerhugowaard hebben vier smartphones, vijf telefoonopladers en een kleine hoeveelheid softdrugs op een afdeling aangetroffen. Een groep gedetineerden van deze afdeling maakte en verstuurde onlangs video's waarin ze wangedrag vertonen.

De beelden werden maandag gepubliceerd door De Telegraaf. Het ministerie van Justitie en Veiligheid noemde de beelden van dansende gedetineerden die een gevangeniskeuken kort en klein slaan "onacceptabel".

Gevangenisbewaarders kregen vervolgens de opdracht om de desbetreffende afdeling te doorzoeken en daarna de rest van de Penitentiaire Inrichting. Ze krijgen hierbij hulp van gespecialiseerde eenheden en honden die drugs en telefoons kunnen opsporen. 

De gedetineerden die de verboden voorwerpen in bezit hadden, worden volgens de procedure gestraft. De politie bekijkt de beelden op gevonden telefoons om de gedetineerden die zich hebben misdragen te kunnen straffen.

Er volgt ook nog een onderzoek dat moet uitwijzen hoe het heeft kunnen gebeuren en hoe dit valt te voorkomen, zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In de Noord-Hollandse gevangenis is plek voor maximaal 315 mannelijke gedetineerden. Zij mogen geen communicatiemiddelen of gegevensdragers in bezit hebben. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!