Nog vier mensen liggen in het ziekenhuis na de explosie van afgelopen zondag in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag. De politie is maandagochtend gestart met een onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

In totaal raakten tien mensen gewond, van wie er acht moesten worden opgenomen. De toestand van de gewonden is niet bekendgemaakt.

De politie laat maandag weten dat het waarschijnlijk om een gasexplosie gaat, maar houdt "zoals gebruikelijk alle mogelijkheden open".

Het gaat om een groot onderzoek onder leiding van een officier van justitie, omdat de "impact van de explosie midden in een woonwijk" enorm is. 

Er wordt maandag in de panden nog onderzoek verricht door forensisch experts. "Het streven is om de woningen direct vrij te geven zodra het onderzoek dit toelaat."

Ravage in Den Haag na gasexplosie
38
Ravage in Den Haag na gasexplosie

Huizen ontruimd en bewoners naar hotel

Uit veiligheidsoverwegingen werden na de explosie 44 huizen in de buurt van de ingestorte woning ontruimd. Een paar woningen zijn vrijgegeven. Ongeveer dertig mensen hebben de nacht doorgebracht in een hotel.

Het Rode Kruis zet maandagavond busjes in om bewoners naar hun huizen te vervoeren, zodat ze een aantal spullen en huisdieren kunnen ophalen.

Burgemeester Pauline Krikke ging op zondag en maandag langs bij bewoners. "Na de eerste grote schrik dringt nu langzaam echt in alle hevigheid door wat zij hebben meegemaakt en wat hen is overkomen", zei ze maandag na haar tweede bezoek.

De totale omvang van de schade is nog niet bekend. Stichting Salvage heeft namens de verzekeraars van de getroffenen een informatiepunt ingericht.

Bewoners kunnen ook zelf contact opnemen met hun eigen verzekeraar, zegt de gemeente.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!