Zeven jaar cel voor leider van diamantroof Schiphol in 2005

Zeven jaar cel voor leider van diamantroof Schiphol in 2005

Errol H.V. is maandag tot zeven jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de diamantroof bij Schiphol in 2005. De roof geldt als een van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis.

H.V. had volgens de rechtbank in Haarlem een leidende rol in de roof. Hij zou de bestuurder zijn geweest van het busje dat werd gebruikt bij de overval en hij zou de roof hebben voorbereid. H.V. is in het verleden ook met de politie in aanraking geweest vanwege overvallen.

H. V. zat in de auto met Marlon D., hij werd veroordeeld tot zes jaar cel. Enkele weken voor de roof eind februari 2005 werd een mislukte poging gedaan. Ook toen bestuurde H. V. de bus, maar zat niet D. maar Erik P. naast hem. Hij haakte na deze poging af, D. nam zijn plek in. P. werd voor de poging tot roof door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

In totaal werd voor ruim 72 miljoen euro aan diamanten buitgemaakt, waarvan het grootste gedeelte nooit is teruggevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) had eind vorig jaar tot negen jaar celstraffen geëist.

Vanaf het begin was duidelijk dat de dieven hulp van binnenuit moesten hebben gehad. Voor de bende observeerde luchthavenmedewerker Ramazan N. wekenlang op Schiphol. Hij werd door de rechtbank tot vijf jaar cel veroordeeld.

De verdachten werden in januari 2017 aangehouden. Sommige verdachten waren kort na de overval al in beeld en werden eind 2005 en begin 2006 zelfs aangehouden, maar door gebrek aan bewijs kon er geen zaak worden gestart. De opgepakte verdachten werden weer vrijgelaten.

Onderzoek werd heropend in 2013

In 2013 werd het onderzoek heropend toen een van de verdachten werd afgeluisterd in een andere zaak en dingen zei waardoor hij aan de diamantroof gelinkt kon worden. Toen startte de politie ook een undercoveractie, wat uiteindelijk tot de arrestaties leidde.

Tijdens de zaak weigerden bijna alle verdachten iets te zeggen. Alleen Raoul T. nam het woord, maar hij ontkent betrokkenheid. T. en Ramazan N. zijn volgens het OM de medewerkers van Schiphol die de overvallers hielpen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

NUjij-reacties

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning