Gevangenisbewaarders doorzoeken de gevangenis van Heerhugowaard naar telefoons waarmee gedetineerden wangedrag hebben gefilmd en verstuurd.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid noemt de beelden van dansende gedetineerden die een gevangeniskeuken kort en klein slaan "onacceptabel". De beelden zijn in handen van De Telegraaf .

De gevangenisbewaarders krijgen hulp van gespecialiseerde eenheden en van speurhonden die drugs en telefoons kunnen opsporen. De zoektocht begint op de afdeling waar de opnames zijn gemaakt, maar vervolgens "wordt ook de rest van de inrichting uitgespit".

Als een gedetineerde op het bezit van een telefoon of andere verboden spullen wordt betrapt, volgen sancties. De politie bekijkt de beelden op gevonden telefoons om gedetineerden die zich hebben misdragen te kunnen straffen.

Er volgt nog onderzoek dat moet uitwijzen hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe dit valt te voorkomen, zegt het ministerie.

In oktober werd een gevangenis in Zaanstad doorzocht nadat er beelden waren opgedoken van gedetineerden die drugs en telefoons hadden.