Het pand dat is ingestort na een gasexplosie aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag wordt in de nacht van zondag op maandag bewaakt. Er zijn negen gewonden gevallen.

De voorgevel van de portiekflat begaf het na de ontploffing die zondag omstreeks 16.10 uur plaatsvond. 

Vier personen zijn onder het puin vandaan gehaald. Het redden van het vierde slachtoffer was een complexe en gevaarlijke operatie. De man lag in de kruipruimte en de brandweer probeerde eerst via stutwerk een gang te creëren om de man te bereiken. 

Dit lukte niet waardoor de "tactiek helaas moet worden aangepast", meldde de brandweer tegen 22.00 uur.

Vanaf de voorkant van het pand wordt een sloopkraan ingezet ter ondersteuning. Het puin wordt met hulp van de sloopkraan en met de hand weggehaald. Er was via een portofoon, die door een speurhond zou zijn bezorgd, contact met het slachtoffer. De persoon is aanspreekbaar. 

Pand wordt zondagnacht bewaakt, glasschade gerepareerd

De omliggende woningen zijn instabiel geworden en dertig bewoners moeten de nacht elders doorbrengen.

Het pand in het Laakkwartier, dat drie verdiepingen telt, zal daarom in de nacht van zondag op maandag worden bewaakt. Appartementen die glasschade hebben opgelopen, worden vanavond afgedicht of indien mogelijk meteen gerepareerd, zo meldt de gemeente Den Haag. 

Direct na het instorten van een pand zijn twintig huizen ontruimd. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag zei dat voor opvang in een hotel wordt gezorgd. Enkele tientallen mensen maken gebruik van die mogelijkheid.

Maandag wordt bekeken of mensen terug naar hun huis kunnen.

'Veel onduidelijk, maar impact van de klap is enorm'

Krikke noemde de grote explosie in een schriftelijke verklaring "verschrikkelijk". 

"Mensen, hun huizen en hun bezittingen zijn getroffen. De impact van de klap is enorm."

De komende uren zal hopelijk meer duidelijk worden, stelt ze. "Ook over de oorzaak van deze explosie. We doen er alles aan om u zo goed mogelijk te informeren."

Ruiten gesneuveld en grote ravage in de buurt

Van huizen naast het ingestorte pand zijn ruiten gesneuveld door de ontploffing. De ravage is enorm. Glasscherven liggen op tientallen meters afstand van het ingestorte gebouw.

Een inwoner van de Drebbelstraat woont dicht bij het huis dat door de explosie instortte. "Ik heb geluk dat ik op het moment van de ontploffing bij de buren zat. Want mijn raam is door de explosie gesneuveld. Bij de andere inwoners van de straat is dat niet gebeurd. Zij hadden dubbelglas en ik niet. Ik ga dat nu ook maar nemen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!