De brandweer heeft de vierde persoon bevrijd die onder het puin lag na een gasexplosie aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag. Ruim acht uur na de ontploffing is iedereen gered. Er zijn negen gewonden gevallen.

De voorgevel van de portiekflat begaf het na de ontploffing, die omstreeks 16.10 uur zondagmiddag plaatsvond. De man werd iets na 00.00 uur onder het puin vandaan gehaald.

Tijdens de reddingsoperatie werd contact met de man gehouden via een portofoon. De man kreeg die van een getrainde hond, die wel tussen het puin door bij het slachtoffer kon komen.

Reddingwerkers hebben nog een tijd lang met honden gezocht om er zeker van te zijn dat er niemand meer onder het puin lag. Bij die zoektochten is niemand gevonden.

Hulpdiensten uit hele land naar Den Haag

Hulpdiensten rukten massaal uit. Meer dan tien ambulances en meerdere traumahelikopters kwamen ter plaatse.  

De hulpverleners, die uren bezig zijn geweest met het redden van de man, begonnen te applaudisseren toen het slachtoffer uit het huis werd gehaald. Specialistische reddingwerkers kwamen vanuit heel Nederland om te helpen. 

Het team Specialisme Technische Hulpverlening (STH) werd ook opgeroepen. Het speciale technische team van de brandweer, gespecialiseerd in reddingsoperaties na instortingen, ging samen met speurhonden op zoek naar slachtoffers.

Ravage in Den Haag na gasexplosie
38
Ravage in Den Haag na gasexplosie

Reddingsoperatie vierde slachtoffer complex en gevaarlijk

Drie personen konden al snel gered worden. Het redden van het vierde slachtoffer was echter een complexe en gevaarlijke operatie. De man lag in de kruipruimte en Brandweer Haaglanden probeerde hem via stutwerk te bereiken. 

Rond 22.00 uur moest de brandweer van tactiek veranderen. Vanaf de voorkant van het pand werd een sloopkraan ingezet ter ondersteuning. Het puin werd met hulp van de sloopkraan en met de hand weggehaald. 

Pand wordt zondagnacht bewaakt, glasschade gerepareerd

De omliggende woningen zijn instabiel geworden en dertig bewoners moeten de nacht elders doorbrengen. Alle huizen in de straat die instabiel zijn geworden, worden in de nacht van zondag op maandag bewaakt door de politie. 

Appartementen die glasschade hebben opgelopen, worden zondag afgedicht of indien mogelijk meteen gerepareerd, zo meldt de gemeente Den Haag. 

Na het instorten van een pand zijn twintig huizen ontruimd. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag zei dat voor opvang in een hotel wordt gezorgd. Enkele tientallen mensen maken gebruik van die mogelijkheid.

Maandag wordt bekeken of mensen terug naar hun huis kunnen.

'Veel onduidelijk, maar impact van

de klap is enorm'

Krikke noemde de grote explosie in een schriftelijke verklaring verschrikkelijk. 

"Mensen, hun huizen en hun bezittingen zijn getroffen. De impact van de klap is enorm."

De komende uren zal hopelijk meer duidelijk worden, stelt ze. "Ook over de oorzaak van deze explosie. We doen er alles aan om u zo goed mogelijk te informeren."

Ruiten gesneuveld en grote ravage in de buurt

Van huizen naast het ingestorte pand zijn ruiten gesneuveld door de ontploffing. De ravage is enorm. Glasscherven liggen op tientallen meters afstand van het ingestorte bouw.

Een inwoner van de Drebbelstraat woont dicht bij het huis dat door de explosie instortte. "Ik heb geluk dat ik op het moment van de ontploffing bij de buren zat. Want mijn raam is door de explosie gesneuveld. Bij de andere inwoners van de straat is dat niet gebeurd. Zij hadden dubbelglas en ik niet. Ik ga dat nu ook maar nemen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!