In Den Haag is zondagmiddag een pand aan de Jan van der Heijdenstraat ingestort na een ontploffing. Volg hier de laatste ontwikkelingen. 

  • Ontploffing in pand aan Jan van der Heijdenstraat 
  • Tot dusver 9 gewonden
  • Nog 1 persoon onder puin
  • Brandweer gaat pand nog een keer doorzoeken met speurhonden
  • Flinke schade, meerdere woningen instabiel
zondag 27 januari 2019 om 22:26
De liveblog komt nu ten einde. De laatste ontwikkelingen kan je volgen via de reguliere berichtgeving op NU.nl
zondag 27 januari 2019 om 22:25
Een woordvoerder van de brandweer meldt bij Omroep West dat "het erop lijkt dat het niet meer lang gaat duren" voordat de laatste persoon onder het puin vandaan gehaald wordt.
zondag 27 januari 2019 om 21:52
Burgemeester Pauline Krikke sprak met bewoners die niet naar huis kunnen als gevolg van de gasexplosie. Voor hen is in een hotel onderdak geregeld. "Mensen zijn enorm geschrokken. En verkeren natuurlijk in onzekerheid. Ik wilde ze graag een hart onder de riem steken." (bron: Gemeente Den Haag)
zondag 27 januari 2019 om 21:37
De brandweer staat in contact met de man onder het puin. Een speurhond heeft een portofoon kunnen bezorgen bij het slachtoffer.
zondag 27 januari 2019 om 21:20
De sloopkraan wordt gebruikt voor het weghalen van puin en heeft onder meer twee auto's bij het pand weggehaald.
zondag 27 januari 2019 om 21:14
Op Facebook is een pagina gemaakt waarop mensen hulp bieden aan slachtoffers. Zo worden er onder meer onderdak, eten, water, kleding en toiletartikelen aangeboden.

Er zijn al 51 hulpaanbiedingen gedaan, veelal door mensen die in de buurt wonen van de Jan van der Heijdenstraat. Maar ook mensen die wat verder weg wonen willen een helpende hand reiken.

Zo biedt iemand jongens- en dameskleding aan, wil iemand anders wel onderdak en toiletartikelen bieden aan één persoon en is weer een ander bereid tot "vrijwilligerswerk voor één persoon". 

Iemand die vrijwilligerswerk aanbiedt voor 5 mensen doet de oproep: "Helpen jullie ook mee, daar waar nodig is?" (Bron: ANP) 
zondag 27 januari 2019 om 20:55
De vierde persoon is gered volgens berichten op sociale media. De brandweer spreekt dit tegen. De man ligt nog in de kruipruimte en is niet bereikt door de brandweer. Het specialistische team gaat nu een andere tactiek proberen.
zondag 27 januari 2019 om 20:39
De politie gaat vannacht de woningen bewaken, meldt de gemeente Den Haag. 

"Omliggende woningen die glasschade hebben opgelopen, worden vanavond afgedicht of indien mogelijk meteen gerepareerd."
zondag 27 januari 2019 om 20:01
Na het instorten van een pand zijn twintig huizen ontruimd. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag zei dat voor opvang in een hotel wordt gezorgd. Enkele tientallen mensen maken gebruik van die mogelijkheid.

Maandag wordt bekeken of mensen terug naar hun huis kunnen. (bron: ANP)
zondag 27 januari 2019 om 19:41
De brandweer is bezig met een reddingsactie voor de laatste persoon die onder het puin ligt. (Foto: ANP)
zondag 27 januari 2019 om 19:08
De brandweer vermoedt dat er verder niemand meer in het pand is. Ze speuren het gebouw nog een keer af met de hulp van honden.
zondag 27 januari 2019 om 19:07
Volgens Omroep West is de man die onder het puin ligt 28 jaar en maakt hij het naar omstandigheden goed. De hulpdiensten zijn bezig met de reddingsactie en volgens de regionale omroep lijkt het erop dat de man snel bevrijd zal worden.
zondag 27 januari 2019 om 17:44
Onder de tot nu toe geconstateerde gewonden is een aantal mensen dat geraakt is door glas en andere brokstukken die door de ontploffing rondvlogen.
zondag 27 januari 2019 om 17:42
Upate: Burgemeester Krikke gaat later op zondagavond naar de rampplek. Eerst laat ze zich door hulpdiensten bijpraten in het politiegebouw De Yp, zo liet een woordvoerster weten.

Het is niet bekend hoeveel mensen ingeschreven staan in het verwoeste pand. De gemeente kon nog niet zeggen of hier onderzoek naar gedaan wordt.
zondag 27 januari 2019 om 17:33
In totaal zijn er drie mensen onder het puin vandaan gehaald, volgens de brandweer zit er minstens nog één persoon onder het puin.
zondag 27 januari 2019 om 17:19
Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag noemt de grote explosie "voor direct betrokkenen verschrikkelijk". "Veel is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat mensen, hun huizen en hun bezittingen getroffen zijn. De impact van de klap is enorm. De hulpdiensten zetten zich nu hard in om de zorg te verlenen die nodig is. Zij moeten daarvoor de ruimte krijgen."

De komende uren zal hopelijk meer duidelijk worden, stelt ze. "Ook over de oorzaak van deze explosie. We doen er alles aan om u zo goed mogelijk te informeren", schrijft Krikke in een verklaring.

De burgemeester is onderweg naar de rampplek. Het is niet bekend wanneer Krikke daar arriveert. Wat ze er precies gaat doen, hangt ook af van de activiteiten van de hulpdiensten. "Die wil ze natuurlijk niet in de weg lopen", aldus een woordvoerder.
zondag 27 januari 2019 om 17:15
Medewerkers van het team Specialisme Technische Hulpverlening (STH) staan paraat om het deels ingestorte pand in te gaan om te kijken of er nog mensen onder het puin liggen. Daarvoor is ook de hulp van een speurhond ingeroepen. De politie weet niet of er nog mensen in het gebouw liggen, maar houdt daar wel rekening mee.

STH-teams worden ingezet bij complexe incidenten, zoals instorting van gebouwen of tunnels waarbij mogelijk nog slachtoffers onder het puin liggen. De brandweer weet niet hoeveel mensen in het gebouw van drie woonlagen aanwezig waren toen dat zondagmiddag door een vermoedelijke gasexplosie zwaar werd beschadigd.

De gemeente Den Haag trekt in samenwerking met de politie na hoeveel mensen er in het pand stonden ingeschreven.
zondag 27 januari 2019 om 17:06
De leden van het USAR-team, dat bijna ter plaatse is, worden doorgaans opgeroepen als er een ongeval of ramp heeft plaatsgevonden waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn.

Zo trok er in oktober een team van USAR richting Indonesië toen het het eiland Sulawesi werd getroffen door een aardbeving en een tsunami.
zondag 27 januari 2019 om 17:00
Brandweer ter plaatse. (Foto: ANP)
zondag 27 januari 2019 om 16:53
Een woordvoerder van de brandweer bevestigt inderdaad dat de hulpverlening niet zo makkelijk is omdat ook panden die aan het ingestorte gebouw grenzen, beschadigdzijn. Ze zijn instabiel geraakt.
zondag 27 januari 2019 om 16:53
Van een van de huizen naast het ingestorte pand zijn alle ruiten gesneuveld door de ontploffing. De ravage is enorm. Glasscherven liggen op tientallen meters afstand van het ingestorte bouw. Bewoners van beschadigde panden naast het ingestorte gebouw zijn geëvacueerd.

Een inwoner van de Drebbelstraat woont dicht bij het huis dat door de explosie instortte. "Ik heb geluk dat ik op het moment van de ontploffing bij de buren zat. Want mijn raam is door de explosie gesneuveld. Bij de andere inwoners van de straat is dat niet gebeurd. Zij hadden dubbelglas en ik niet. Ik ga dat nu ook maar nemen."
zondag 27 januari 2019 om 16:46
Door de weggeblazen gevel is de binnenkant van de woningen te zien. (Foto: ANP)
zondag 27 januari 2019 om 16:39
Brandweer is ter plaatse. (Foto: ANP)
zondag 27 januari 2019 om 16:32
RTL Nieuws meldt dat het zoeken naar eventuele andere slachtoffers wordt bemoeilijkt doordat de aangrenzende panden zijn beschadigd. De bewoners van die panden zijn geëvacueerd.
zondag 27 januari 2019 om 16:25
Het is onbekend hoe de personen die uit het gebouw zijn gehaald eraan toe zijn. Zij zijn overgedragen aan de ambulance.
zondag 27 januari 2019 om 16:22
Ravage in Den Haag na vermoedelijke gasexplosie
Ravage in Den Haag na vermoedelijke gasexplosie
zondag 27 januari 2019 om 16:21
Er zou een derde persoon onder het puin vandaan zijn gehaald. Dit is nog niet bevestigd.
zondag 27 januari 2019 om 16:19
Het betreft een gebouw met drie woonlagen. (Foto: District 8)
zondag 27 januari 2019 om 16:13
Aan de voorkant van het pand is de schade goed zichtbaar. (Foto: Bayram Ipek)
zondag 27 januari 2019 om 15:59
Een traumahelikopter en meerdere ambulances zijn uitgerukt. Volgens Omroep West zouden er mogelijk schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.
zondag 27 januari 2019 om 15:58
Volgens Veiligheidsregio Haaglanden heeft zich een explosie voor gedaan in het pand. Het is nog onduidelijk of er op dat moment mensen in het pand aanwezig waren.