De strafzaak over de moord op misdaadblogger Martin Kok wordt niet ondergebracht in het grotere lopende onderzoek naar een reeks liquidaties die justitie linkt aan de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Dit heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. Volgens de rechtbank staat de wet zo'n overdracht niet toe.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vorige maand om de overheveling gevraagd, vanwege nieuwe verdenkingen tegen Achraf B. (25).

Hij zit sinds april vorig jaar vast voor de moord op Kok en werd afgelopen oktober in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de 'vergismoord' op Hakim Changachi begin 2017 in Utrecht en de liquidatie van Samir Erraghib in 2016 in IJsselstein.

Die twee moorden zijn al onderdeel van 'Marengo', het steeds omvangrijkere onderzoek naar liquidaties die zouden zijn gepleegd in opdracht van Taghi.

Verklaringen kroongetuige van belang voor zaak-Martin Kok

Uit het vonnis van de rechtbank blijkt nog maar eens dat er sterke aanwijzingen zijn dat de organisatie rond Taghi verantwoordelijk is voor de moord op Kok.

Daarnaast heeft de kroongetuige Nabil B. verklaringen afgelegd die van belang kunnen zijn in het onderzoek naar de moord op Kok. Reden voor justitie om het voegen van de zaken te verzoeken, maar dit blijkt wettelijk niet mogelijk.