John F. krijgt van het gerechtshof in Den Bosch vrijdag twaalf jaar cel en tbs opgelegd voor het doden van zijn ex-vriendin Linda van der Giesen. Hij schoot haar in 2015 dood op de parkeerplaats bij het ziekenhuis in Waalwijk waar ze als verpleegkundige werkte.

De vrouw werd al langer door F. bedreigd en gestalkt. De rechtbank legde eerder nog tien jaar cel op voor het doden van Van der Giesen. 

Het hof weegt mee dat de familie van het slachtoffer een groot verlies heeft geleden. Van der Giesen had ook een zoon. "Verder weegt het hof onder meer het feit mee dat de man eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld", aldus het gerechtshof.

Uit psychiatrisch onderzoek is naar voren gekomen dat "de man lijdt aan ernstige persoonlijkheidsproblematiek". Daarom acht het hof tbs met dwangverpleging ook nodig. 

Slachtoffer schakelde meerdere keren politie in

Het slachtoffer had eerder bij de politie aangifte tegen F. gedaan. Twee dagen voor de moord riep ze opnieuw tevergeefs de hulp van agenten in. Na onderzoek door een commissie gaf de politie toe dat er eerder ingegrepen had moeten worden.

F. ging in hoger beroep, maar wilde daar eerder deze maand van afzien. Het hof besloot toen dat de zittingen alsnog door zouden gaan, omdat de zaak toch al was begonnen. 

De straf is conform de eis van justitie.