Het aantal inspecteurs dat de veiligheid van speeltoestellen bewaakt, wordt verdubbeld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit besloten vanwege een fataal ongeluk met een vierjarige jongen in 2015.

Het kind maakte een fatale val van een onveilig springkussen in een speelhal. Hij viel van 3 meter hoog van de rand van een luchtkussen op een met kunstgras bedekte betonnen vloer en overleed enkele dagen later.

De waakhond, die er acht inspecteurs bij krijgt, erkende afgelopen zomer aansprakelijkheid voor de dood van de jongen. Een onderzoek in opdracht van het kabinet concludeert dat de toezichthouder inderdaad is tekortgeschoten. De NVWA was al in 2013 gewaarschuwd dat de speelhal niet veilig was, maar ondernam onvoldoende actie.

De bevindingen zijn voor ministers Carola Schouten (Landbouw) en Bruno Bruins (Medische Zorg) reden om het toezicht aan te scherpen. De NVWA gaat de inspecteurs voor speeltoestellen bovendien beter ondersteunen en aansturen. Ook worden meldingen over onveilige toestellen voortaan beter afgehandeld.