Een 29-jarige man heeft zich donderdagmiddag onttrokken aan het toezicht van de psychiatrische kliniek in Den Dolder en werd kilometers verderop in Soest aangetroffen. Het gaat om FPA Utrecht, waar ook Michael P. verbleef toen hij Anne Faber in 2017 verkrachtte en om het leven bracht.

De man is volgens de politie verward. Het is niet bekend hoe de man kon ontsnappen. Vanwege het winterse weer hebben veel mensen naar hem gezocht.

De kliniek kreeg na de dood van Anne Faber veel kritiek. Uit onderzoek werd geconcludeerd dat patiënten en medewerkers zich onveilig voelden. Tot wel 20 procent van alle diensten werd bezet door krachten die onvoldoende bekend zijn met de complexe psychiatrische problematiek van patiënten.

Hierop besloot minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dat de kliniek geen patiënten met complexe problematiek meer mag opnemen. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleren of de FPA Utrecht voldoende verbetering laat zien. 

In de zomer van vorig jaar werd gemeld dat er nog steeds onvoldoende gekwalificeerd personeel werkzaam is. De inspecties meldden dat dit kwam doordat er "relatief veel nieuwe en tijdelijke krachten zijn gestart, die nog niet dezelfde expertise hebben als de meer ervaren medewerkers".

Eind vorig jaar werd in een andere tussenrapportage gemeld dat er nog gewerkt moet worden aan de kwaliteit binnen de teams, maar dat de kliniek wel verbetering laat zien.