De gemeente Maastricht heeft een detectivebureau ingeschakeld om e-mails van drie kritische medewerkers te lezen en hen te ondervragen. Dat gebeurde volgens voorzitter Patrick Fey van vakbond CNV Overheid "op intimiderende wijze".

De drie zijn kaderlid van de vakbond. Zij werden ondervraagd na het uitlekken van een verslag van een vergadering over een gezamenlijk dienstenkantoor van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen.

De detectives moesten achterhalen wie het lek was. In het verslag wordt gerept van mogelijk ontslag van de kritische ambtenaren.

Het recherchebureau had toegang tot vertrouwelijke e-mails van de drie, waaronder berichten die zijn uitgewisseld met advocaten, de arbeidsinspectie en vakbonden.

'Er zijn rechten geschonden'

Woensdag kregen de vakbonden CNV en FNV Overheid een brief van Maastricht waarin de vakbondsleden van alle blaam werden gezuiverd. Maar de vakbond is boos. "Er zijn rechten geschonden. Dit is niet de manier waarop je met personeel omgaat", aldus Fey.

"Het is een essentieel mensenrecht dat vakbonden en hun lokale vertegenwoordigers in vrijheid hun werk kunnen doen en belangen kunnen behartigen. Deze vrijheid is in gevaar", stellen de bonden in een brief aan de gemeente Maastricht.

Conflict over sociaal plan was aanleiding voor rel

Aanleiding voor de rel was een conflict over een sociaal plan. Het samenvoegen van diensten van de drie gemeenten onder een gezamenlijk kantoor, het Shared Service Center Zuid-Limburg, vereist zo'n sociaal plan. De vakbonden, de ondernemingsraad en gemeenten werden het echter niet eens.

De gemeenten drukten eenzijdig een sociaal plan door, maar verloren vervolgens twee rechtszaken over de kwestie. Die waren aangespannen door de vakbonden en de ondernemingsraad. Maastricht laat in de brief aan de bonden weten van hoger beroep in deze rechtszaken af te zien.

De gemeente Maastricht kon donderdagochtend nog niet direct reageren.