Op Schiphol heeft afgelopen november een incident plaatsgevonden waarbij twee vliegtuigen te dicht bij elkaar in de buurt kwamen tijdens de landing.

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) doet onderzoek naar het voorval en heeft het incident ook gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), meldt de instantie woensdag.

Het incident deed zich voor op 22 november. Een Boeing 737 naderde Schiphol vanuit oostelijke richting voor een landing op de Aalsmeerbaan. Tegelijkertijd naderde een Airbus 330 om op de Zwanenburgbaan te landen.

Ondanks instructies van de twee luchtverkeersleiders die de toestellen begeleidden, ging er iets fout. Volgens de normen was de afstand tussen de vliegtuigen verticaal gezien te klein, namelijk 60 meter, waar minstens 300 meter het voorschrift is. Horizontaal zat er nog ongeveer 3 kilometer tussen de toestellen.

De verkeersleiding bekijkt wat er fout is gegaan. De verkeersleiding meldt dit soort incidenten met als doel er lering uit te kunnen trekken en de risico's te verkleinen.

In april 2017 concludeerde de OVV naar aanleiding van enkele incidenten op Schiphol dat er maatregelen nodig waren om de veiligheid op de luchthaven te garanderen. Afgelopen oktober kondigde Schiphol diverse maatregelen aan om de veiligheid te verbeteren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!