Het aantal gevallen van geweld tegen politieagenten was tijdens de afgelopen jaarwisseling beperkter dan een jaar eerder, blijkt donderdag uit definitieve cijfers van de politie die door het dataplatform LocalFocus opgevraagd zijn. De voorlopige cijfers lieten eerder een ander beeld zien.

De korpsleiding bevestigde de conclusies van LocalFocus en lector Marnix Eysink Smeets van Hogeschool Inholland Rotterdam donderdag in gesprek met NU.nl.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling kregen agenten volgens de definitieve cijfers 82 keer te maken met geweld, terwijl de politie tijdens de jaarwisseling een jaar eerder nog 88 geweldsincidenten meemaakte.

Uit de analyse blijkt ook dat het aantal incidenten met geweld tegen agenten, evenals als het totale aantal incidenten tijdens de jaarwisseling, in vijf jaar tijd met ruim een kwart is afgenomen.

'Aanpak geweld tegen agenten wordt niet aangepast'

Dat het aantal geweldsincidenten tegen agenten tijdens deze jaarwisseling is gedaald, verandert echter niets aan de aanpak van geweld tegen de politie, zegt de woordvoerder van de korpsleiding.

"De jaarwisseling moet altijd een feestje zijn. Geweld tegen agenten blijft onderdeel van een brede maatschappelijke discussie."

Eerdere cijfers suggereerden verdubbeling aantal incidenten

Eerder dit jaar bracht de politie zoals gebruikelijk voorlopige cijfers naar buiten, waaruit zou blijken dat het aantal incidenten met geweld tegen de politie tijdens de afgelopen jaarwisseling is verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens die cijfers zou het aantal gevallen zijn toegenomen van 27 naar 59. Die voorlopige cijfers hebben alleen betrekking op de acht uren tussen middernacht en 1 januari 8.00 uur.

De definitieve cijfers wijken dus af van de voorlopige cijfers. Volgens de woordvoerder komt dat doordat veel agenten een geweldincident, als gevolg van de drukte tijdens Oud en Nieuw, pas na 1 januari 8.00 uur kunnen invoeren in de politiesystemen.

'Snellere opsporingstechnieken illegaal vuurwerk'

De daling van het aantal gevallen van geweld tegen agenten zou samenhangen met onder meer "slimmere opsporingstechnieken van illegaal vuurwerk, vooral online".

Veel geweld tegen de politie tijdens de jaarwisseling is volgens de woordvoerder namelijk gerelateerd aan illegaal vuurwerk. "Dit wordt naar agenten gegooid."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!