De zevende editie van de Koningsspelen die op vrijdag 12 april plaatsvindt, heeft het thema Water drinken gekregen. Op een basisschool in Voorburg is woensdag de inschrijving voor de Koningsspelen 2019 geopend.

De dag bestaat uit sportieve activiteiten op school, voorafgegaan door een gezamenlijk 'koningsontbijt'. Scholen bepalen zelf hoe de dag precies wordt ingevuld. In elk geval kan er worden gedanst op het Koningsspelenlied van Kinderen voor Kinderen. Het nummer van dit jaar heet Pasapas.

Vorig jaar deden ruim zesduizend scholen mee aan de Koningsspelen. Het ging in totaal om 1,2 miljoen deelnemende kinderen en dat is volgens initiatiefnemer en voormalig toptennisser Richard Krajicek drie kwart van alle kinderen uit het primair onderwijs.

'Samen sporten is gezond en leuk'

"Het is inmiddels een belangrijke traditie geworden: in elk geval één dag van het jaar samen sporten en samen ontbijten. Dat is gezond en leuk en dat willen we laten zien."

Er is voor water als thema gekozen, omdat het gezond is, voor energie zorgt "en bovendien een makkelijke dorstlesser" is die zo uit de kraan komt. 

In 2013 vond de eerste editie plaats. Die was georganiseerd voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander en sindsdien is het een jaarlijks evenement.

Het gaat normaal gesproken om de laatste vrijdag voor Koningsdag, maar dit jaar is het in verband met Goede Vrijdag een week eerder. De organisatie is in handen van de Krajicek Foundation. Supermarktketen Jumbo zorgt voor het ontbijt.