Het Openbaar Ministerie (OM) wil meer geld afpakken van criminelen en komt daarom met een nieuwe strategie.  Volgens officier van justitie Janneke de Smet-Dierckx worden in onderzoeken waarin geld het motief is nog niet altijd de geldstromen gevolgd.

Vorig jaar werd ruim 171 miljoen euro van criminelen afgepakt. Daarmee werd wel de doelstelling voor het zevende jaar op rij gehaald, aldus het OM. In 2017 werd nog een bedrag van 221 miljoen euro ingenomen.

Volgens het OM bestaat er onvrede over het lagere bedrag in 2018. Daarbij is een groot deel van de 171 miljoen euro van vorig jaar te danken aan de schikking die justitie met ING heeft getroffen wegens nalatigheid bij het voorkomen van witwassen.

De Smet-Dierckx is sinds een half jaar bij het OM verantwoordelijk voor het afpakken van geld van criminelen. Zij ziet dat 'de tegenstander' door de extra aandacht voor dit onderwerp slimmer is geworden.

"Bijna geen enkele crimineel koopt nog een auto op eigen naam of stopt geld in een sporttas op de achterbank van zijn auto", aldus de officier van justitie. Volgens haar wordt virtueel geld gebruikt en wordt geld contant vervoerd in ingenieuze verbergruimtes in auto's, op slinkse wijze in het bancaire systeem gebracht en de hele wereld rondgepompt.

'We zijn geneigd voor de 'kilo's en kerels' te gaan'

Volgens de nieuwe strategie moet vanaf de start van een onderzoek worden gekeken wat de beste opsporingsmethode is. "Waar wij vanuit de traditionele opsporing geneigd zijn om voor de 'kilo's en kerels' te gaan, moeten wij breder gaan kijken en financiële opsporing als middel zien."

Volgens haar moeten de geldstromen worden gevolgd om bij de top van de misdaad terecht te komen. "Het is tijd voor vakvolwassenheid. Uiteraard gaan we er nooit voor 100 procent in slagen, maar het moet beduidend beter dan tot op heden", aldus De Smet-Dierckx.