Dinsdag is de temperatuur in De Bilt, het landelijke meetpunt, niet boven het vriespunt uitgekomen. Dat betekent dat het met een maximumtemperatuur van -0,6 graden de eerste ijsdag van deze winter is, meldt Weerplaza.

Het kwik daalde niet overal onder het vriespunt. In het oosten en noordoosten was in de ochtend nog even wat zon en daar kwam de temperatuur tussen de 0 en 1 graden. Ook in een smalle kuststrook steeg het kwik tot iets boven 0, meldt Weerplaza.

De eerste ijsdag in De Bilt dient zich een stuk eerder aan dan vorig jaar, maar volgens Weeronline later dan normaal. Tijdens de vorige winter bleef het pas op 28 februari voor het eerst een hele dag vriezen. Gemiddeld dient de eerste officiële ijsdag zich in december aan.

Volgens het KNMI dateert de laatste officiële ijsdag van 2 maart vorig jaar. Toen werd het in De Bilt maximaal 0,5 graden onder nul.

Vorig jaar winter drie ijsdagen

Het winterhalfjaar (november-april) telde vorig jaar in totaal drie ijsdagen: 28 februari, 1 maart en 2 maart. Het kwam voor het eerst sinds 2005 tot twee ijsdagen in maart, meldt Weeronline.

Maandag waarschuwde de schaatsbond KNSB om deze week nog niet het natuurijs op open water op te gaan. Daar is de kwaliteit van het ijs volgens de bond nog te slecht voor.

In plaats van schaatsen op natuurijs raadt de KNSB aan om te schaatsen op het ijs van ijsbanen die open zijn. Daar kun je veilig schaatsen, zei een woordvoerder.

Door de sneeuwval is de kwaliteit van het ijs op open water niet verbeterd. "Sneeuw heeft een negatieve invloed op de ijsontwikkeling", zei de woordvoerder van de KNSB maandag.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!