Voormalig wethouder van Den Bosch Jos van Son wordt niet langer verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in gesprek met NU.nl. Wel denkt justitie dat hij informatie over de burgemeestersbenoeming heeft gelekt naar andere wethouders en/of derden.

Het dossier over de zaak moest opgeschoond worden nadat bleek dat justitie telefoongegevens van een journalist van Brabants Dagblad had opgevraagd.

In de nieuwe tenlastelegging tegen Van Son is weggevallen dat hij verdacht wordt van lekken naar de pers. Zijn advocaat Esther Vroegh zegt dat het "de enige juiste beslissing" is na het "onrechtmatig inzetten" van opsporingsbevoegdheden en het afluisteren van haar cliënt.

Ze is wel verbaasd dat haar cliënte verdachte blijft. "Ik rekende erop dat de zaak geseponeerd zou worden."

Gedetailleerde informatie over de sollicitatieprocedure voor de burgemeesterspost in Den Bosch belandde vorig jaar bij het Brabants Dagblad, dat erover publiceerde.

De voormalige wethouder heeft enige tijd vastgezeten nadat het lek ontdekt werd, maar is nu op vrije voeten. Ook raadslid Sjef van Creij uit Rosmalen wordt verdacht van betrokkenheid bij het lek.