De eerste sneeuw is dinsdag in onder meer Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht gevallen. Rond 8.30 uur begon het te sneeuwen in Nederland. De ochtendspits was opvallend rustig; vermoedelijk werken veel mensen op dinsdag thuis.

Van west naar oost trekt er langzaam een sneeuwfront over het land. Er kan plaatselijk een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan. Rijkswaterstaat houdt nu rekening met een laag van tussen de 3 en 5 centimeter, iets meer dan in eerste instantie werd verwacht.

De meeste sneeuw valt dinsdag in de periode tussen de ochtend- en de avondspits en daardoor zal de overlast meevallen, zo voorspellen Weerplaza en Weeronline.

De eerste vlokken vielen om 8.30 uur in Vlissingen. Een uur later viel er sneeuw in Rotterdam. Rond 11.00 uur begon het in Utrecht te sneeuwen.

Dronebeelden tonen hoe Nederland wit kleurt door sneeuw
84
Dronebeelden tonen hoe Nederland wit kleurt door sneeuw

Sneeuwfront trekt naar noorden en oosten

De sneeuw trekt de komende uren naar het noorden en oosten. De landelijke code geel geldt in principe tot 19.00 uur. Volgens Weerplaza zal de neerslag in de avond afnemen.

Rijkswaterstaat laat weten dat de gladheidsbestrijding vooralsnog voorspoedig verloopt. "Weggebruikers anticiperen heel goed op het weer en werken thuis of rijden langzaam", aldus een woordvoerder. De strooiacties richten zich dinsdagmiddag vooral op het noorden en oosten.

In totaal heeft Rijkswaterstaat de afgelopen twaalf uur ruim 2 miljoen kilo zout op de snelwegen gestrooid. De overlast valt vooralsnog mee.

De sneeuwval op dinsdag. (Kaart: Weerplaza)

Sommige treintrajecten erg druk

Volgens de NS lijkt het op sommige trajecten minder vol te zijn in de trein, hoewel de treinen in de Randstad in de loop van de ochtendspits steeds drukker werden.

De NS liet maandagmiddag weten in afwachting van de sneeuwval met een aangepaste dienstregeling te rijden. "Collega's op de stations constateren dat het minder druk is dan normaal", meldt een woordvoerder. Er doen zich vooralsnog geen problemen op het spoor voor.

Schiphol verwacht in de loop van de dag wel problemen als gevolg van de sneeuwval. De verwachte sneeuw leidt waarschijnlijk tot het uitvallen van vluchten naar, van of via Amsterdam.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!