Het KNMI waarschuwde maandagochtend voor gladheid op de weg. Vanwege de kans op ijzel gold tot 11.00 uur een code geel.

De ijzel werd veroorzaakt door lichte regen in het noorden. Automobilisten moesten alert zijn op gladde weggedeelten en bruggen.

De ANWB meldde dat zich maandagochtend in de spits opvallend veel ongelukken hebben voorgedaan. Hierdoor stond er om 8.00 uur al 600 kilometer file in Nederland. Maar een oorzakelijk verband met de gladheid is er niet, aldus een woordvoerder van de verkeersdienst. Na 8.30 uur losten de meeste files snel op.

Het koude weer heeft maandagochtend tot drukte geleid bij de wegenwacht. De ANWB krijgt op een gemiddelde winterse maandagochtend zo'n vierduizend meldingen binnen. De verwachting is dat de teller deze maandag op zeker zesduizend zal uitkomen.

Veel accu's hebben het begeven

Door de vorst hebben veel accu's van auto's het begeven. Ook hebben veel auto's starthulp nodig of hebben die een vastgevroren handrem. "Het vroor in de nacht van zaterdag op zondag ook al, maar dit is de eerste dag dat mensen weer naar hun werk gaan. Het is daardoor behoorlijk druk."

De wegenwacht heeft meer mensen ingezet, maar automobilisten met pech moeten vanwege de drukte wel wat langer op hulp wachten. De ANWB adviseert mensen zich warm aan te kleden als ze een autorit gaan maken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!