De koffer met stoffelijke resten die zaterdagochtend werd aangetroffen langs de Zuider IJdijk op Zeeburg, lag al sinds 11 januari langs de dijk. De politie kreeg toen namelijk de eerste melding van een koffer aan het water, maar kon het voorwerp toen niet vinden.

"Het is zo’n groot gebied, en de melder is niet ter plaatse gebleven", aldus een politiewoordvoerder. Ook kon de politie niet meer in contact komen met de melder, die met een afgeschermd nummer belde.

Zaterdag rond 11.20 uur nam dezelfde melder echter weer contact op. Dit leidde tot de vondst van de koffer, met later de bevestiging dat er een stoffelijk overschot in zat.

Het Team Onderwaterzoekingen van de landelijke eenheid heeft zondag onderzoek gedaan in het IJ, ter hoogte van de Zuider IJdijk. "Het is een plaats delict. We willen onderzoeken of we er nog iets aantreffen wat interessant is voor ons onderzoek", aldus een politiewoordvoerder.

Aan de zoekactie deden ook het dregteam SOAD (Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen) uit Urk mee, dat speciale apparatuur heeft. Deze vrijwilligers helpen de politie vaker bij dit soort acties.

Nog onbekend wat precies is gevonden

Wat er exact in de koffer zat, kan de politie niet zeggen. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

Ook is nog onduidelijk of het om een man of vrouw gaat en wat de doodsoorzaak was. Mogelijk wordt hierover in de loop van de week meer duidelijk.