Een Britse letseldeskundige gaat als vierde expert de toedracht van de dood van de achtjarige Sharleyne onderzoeken. De zaak rondom het meisje, dat in 2015 dood werd aangetroffen naast een flat in Hoogeveen, is in hoger beroep.

De moeder van Sharleyne, de 39-jarige Hélène J., wordt ervan verdacht dat zij haar dochter heeft gewurgd en daarna over de balustrade van de tiende verdieping heeft gegooid. Ze werd in juli 2018 vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep tegen het vonnis. Drie experts hebben de doodsoorzaak onderzocht voor de zaakbehandeling bij de rechtbank in Assen. Justitie twijfelt aan de neutraliteit van de derde letselexpert.

De derde expert, die werd ingeschakeld nadat de twee anderen verschillende verklaringen hadden afgelegd, was jarenlang een collega van de eerste onderzoeker. Het OM verzocht daarom om de vierde studie. Het hof in Leeuwarden ging hier vrijdag mee akkoord.

Het OM wilde ook de deskundigheid vaststellen van de Belgische expert, een forensisch arts in opleiding. Diens hoogleraar zou naar zijn onderzoek moeten kijken. Dat wijst het hof af. Wel wordt bij de Landelijke Deskundigheidsmakelaar nagegaan waarom deze expert destijds is aangewezen.

Verder worden er twee getuigen gehoord en gaat een deskundige op het gebied van slaapwandelen door kinderen naar de zaak kijken. Volgens de verdediging van J. zou slaapwandelen ook de oorzaak van de val kunnen zijn geweest.

Wanneer het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld, is niet bekend. Op 27 maart is er een tussentijdse zitting.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!