De voormalige rechercheur Rick V. (36) uit Zoetermeer is door de rechtbank in Den Haag tot een celstraf van twee jaar veroordeeld, omdat hij informatie uit tientallen politiezaken heeft gelekt.

V. liet zich omkopen door twee andere verdachten. Hij was met hen bevriend.

Deze twee zijn volgens de rechtbank schuldig aan actieve omkoping, ook al is niet goed vastgesteld wat voor beloften aan V. zijn gedaan en welke daarvan zijn vervuld.

Volgens de rechtbank heeft V. door zijn acties in een periode van zeker anderhalf jaar ernstig misbruik gemaakt van zijn positie en het vertrouwen op brutale wijze geschonden.

Ook beschadigde hij het imago van de politie. Het lekken van de politiegegevens stopte volgens de rechtbank alleen omdat de rechercheur werd gearresteerd in oktober 2017. V. mag van de rechtbank gedurende zeven jaar geen enkel openbaar ambt meer vervullen.

Tweetal speelde gegevens door aan criminele contacten

De twee medeverdachten, Melvin van de K. en Sebastiaan van der E., kregen respectievelijk twintig maanden en zestien maanden cel opgelegd. Voor Van der E. geldt dat ook voor verboden wapenbezit. Volgens de rechtbank speelde het tweetal de gegevens door aan criminele contacten.

De politieman, met achttien dienstjaren, begon met het zoeken van relatief onschuldige informatie. Maar de zaken werden steeds groter en hadden betrekking op onder meer motorclubs.

V. heeft gezegd dat hij geen geld ontving voor het lekken. Hij zou alleen zijn 'vismaatjes' tevreden hebben willen houden. De rechtbank vond dat niet aannemelijk.

De straffen voor V. en Van de K. zijn iets lager dan de aanklager had geëist, omdat niet alle beschuldigingen bewezen waren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!