Elk basisteam van de Rotterdamse politie krijgt een eigen milieuagent. Zo'n politieagent is gespecialiseerd in milieuzaken. Hiermee krijgt de Rotterdamse politie in totaal twintig milieuagenten, laat de politie vrijdag weten.

Milieuagenten moeten het aanspreekpunt worden voor agenten op straat en agenten met een opsporingsfunctie. Naast de milieuagent, heeft de politie ook nog externe partners voor aan het milieu gerelateerde zaken. Het gaat onder meer om de gemeente Rotterdam en Staatsbosbeheer.

De agent zal ook zelf overtredingen afhandelen. Het basisteam krijgt hierbij ondersteuning van Team Milieu van de thematische opsporing. Dit team doet grotere onderzoeken, die vaak starten met tips van milieuagenten.

De specialisten zullen zich bezighouden met een grote variatie zaken rondom milieu. Dit kan gaan om wildstroperij, de lozing van drugsafval in natuurgebieden en het vangen en verkopen van zeldzame vogels, maar bijvoorbeeld ook vuurwerk en het gebruik van verboden verdelgingsmiddelen in land- en tuinbouw.