ProRail heeft donderdag aangekondigd aangifte te doen tegen de chauffeur van de vrachtwagen die vrijdag op een beveiligde overweg in Leeuwarden met een trein in botsing kwam.

Bij het ongeluk raakten vier treinpassagiers en de machinist lichtgewond. Ook de vrachtwagenchauffeur liep lichte verwondingen op.

De aanrijding vond plaats op een bedrijventerrein bij FrieslandCampina, waar de chauffeur zijn vrachtwagen op de overweg had stilgezet. Volgens de politie deed de man dit omdat hij op zoek was naar zijn bestemming, schrijft Omroep Fryslân

Spoorbeheerder ProRail heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van het onderzoek en concludeert dat onder meer de veiligheidssystemen naar behoren werkten. 

Nieuw beeld toont botsing trein en vrachtwagen Leeuwarden
41
Nieuw beeld toont botsing trein en vrachtwagen Leeuwarden

Politie is op zoek naar getuigen

De politie is op zoek naar getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren. In een video die op internet circuleert is te zien dat de buitenlandse vrachtwagenchauffeur zou zijn teruggelopen naar de overweg, toen hij de naderende trein zag. Het lukte hem echter niet om de vrachtwagen nog van het spoor te rijden. 

De chauffeur is door de politie gehoord als verdachte. Van welk strafbaar feit hij precies wordt verdacht, is niet bekend. Een politiewoordvoerder zegt dat hierover nog overlegd wordt met justitie.