Het KNMI waarschuwt voor winterse buien die donderdagavond en vrijdagochtend over grote delen van Nederland trekken. Er is een code geel afgegeven voor alle provincies behalve Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

De waarschuwing geldt vanaf donderdagavond 20.00 uur tot vrijdagochtend 8.00 uur.

Het KNMI waarschuwt verkeersdeelnemers dat zij in deze periode hinder van de kou kunnen ondervinden. Het gaat om winterse buien en de bevriezing van natte weggedeelten, aldus de meteorologische dienst.

Weggebruikers krijgen het advies om hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. Rijkswaterstaat laat weten dat er indien nodig gestrooid gaat worden. "Onze coördinatoren zijn paraat", aldus een woordvoerder.

Er breekt een langere periode van kou aan

Weerplaza meldt dat donderdagavond een periode van kou aanbreekt. Overdag wordt het niet veel warmer dan 2 tot 5 graden; in de nachten gaat het een paar graden vriezen.

Deze kou houdt zeker aan tot na het weekend. Vanaf volgende week kan het zelfs matig vriezen met minima rond de -5 graden. Met dergelijke temperaturen is het kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar, aldus Weerplaza.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!