Twee van de grootste advocatenkantoren van het land dreigen te stoppen met het bijstaan van verdachten in langdurige processen als de Nederlandse Staat dit niet langer vergoedt. 

Het gaat om de Amsterdamse kantoren Cleerdin & Hamer Advocaten en Ficq & Partners. Het initiatief komt van advocaat Sander Janssen, partner bij Cleerdin & Hamer.

Ook Spong Advocaten, de gebroeders Anker & Anker en advocaat Jan-Hein Kuijpers schaarden zich woensdag achter het standpunt van Janssen. 

De jurist, die onder anderen Willem Holleeder en bekende Marokkaans-Nederlandse criminelen bijstaat, heeft een brief gestuurd naar de directeur van de Raad van Rechtsbijstand, zo bevestigt Janssen na berichtgeving door Het Parool.  

De Raad van Rechtsbijstand regelt de vergoedingen van strafrechtadvocaten namens de Staat. In de brief schrijft Janssen dat zijn kantoor niets anders kan doen, omdat het advocatenkantoor zich zorgen maakt over de ontwikkelingen op het gebied van de gefinancierde rechtsbijstand.

Kantoor Ficq & Partners, van de bekende strafrechtadvocate Bénédicte Ficq, liet via Twitter weten achter het voornemen van Janssen te staan. 

Staking om bezuinigingsplannen bij pro-Deozaak

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil bezuinigen op de stijgende kosten van de rechtshulp. Zo wil Dekker onder meer een onafhankelijke instantie, die moet gaan beoordelen of gesubsidieerde rechtsbijstand nodig is.

Advocaten staakten woensdag drie kwartier uit protest tegen de plannen van de minister. Ze willen dat rechtshulp voor iedereen toegankelijk blijft en dat de vergoedingen voor pro-Deozaken verhoogd worden.

Advocaten leggen soms zelf geld bij 

Janssen maakt zich al langer zorgen over de steeds lagere vergoedingen voor bijstand aan verdachten die dat zelf niet kunnen betalen. Zijn kantoor deed onderzoek en kwam erachter dat bij sommige zaken uiteindelijk verlies geleden werd.

Volgens Janssen krijgen advocaten regelmatig zulke lage vergoedingen bij complexe zaken, dat ze nauwelijks een fatsoenlijk uurloon overhouden. Soms moeten advocaten daarom zelfs geld toeleggen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!